Linda naplója

“A könny éppoly ragályos, mint a nevetés.”

ápr
22

Receptek

Létrehozta by Linda

Ide azok a receptek kerülnek fel ,amik a családom,barátaim és ismer?seim körében nagy sikert arattak 😆 !Leszögezem, hogy ezek saját fejlesztés?,általam  vagy családom által kitalált receptek,amik már tesztelve lettek  😀 !Illetve lesz egy-két családi recept (anyutól,nagyitól és keresztanyámtól),ami sok generáción keresztül megörvendeztette az éhes pocikákat 😀 .A lényeg az ,hogy kedvenc receptjeimet fogom közzé tenni.

  1. Almaleves : 8 db almát meghámozunk,kivágjuk a magházat,majd 4 darabot kisebb kockákra vágva merül? mixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük,rakhatunk hozzá egy kis tejet vagy vizet,hogy a gép könnyebben vigye.Majd tegyük egy fazékba és öntsünk hozzá kb. 1,5 l vizet,ízlés szerint cukrot,fahéjat,citromkarikát vagy levet,szegfüszeget és a többi almát kisebb kockákra vágva.Forrástól számított 10-15 percig f?zzük (hogy megpuhuljon az almakocka),majd öntsük fel 2dl tejszínnel és forraljuk fel azzal együtt.Ha nem találod elég s?r?nek akkor 2 kanál pudingport keverj ki egy kis vízzel és öntsd hozzá,ismét fel kell forralni!Én hidegen tálalom.
  2. Å?szibarack-leves f?zés nélkül: 8db barackot hámozzunk meg,aprítsunk fel 4 darabot,turmixoljunk pépesre,rakjuk egy edénybe és öntsük fel 1 l  rostos ?szilével és 0,5l vízzel,majd rakjuk hozzá a többi barackot is.Egy pohárka vizet forraljunk fel mikróban és rakjunk bele ízlés szerint fahéjat és cukrot,amit hozzáadunk a leveshez.Azért kell felforralni a vizet,mert a fahéj íze csak akkor jön ki és a cukor sem fog ropogni a fogunk alatt 😀 .A legvégén 2dl tejszínt teszünk a leveshez.Hidegen tálaljuk.
  3. Milánói sertésborda: (Milánói-szósz spagettivel és rántotthússal 😀 )Nem a tésztaf?zést és a rántotthús sütését akarom leírni,hanem a szószt,amibe a tésztát forgatjuk.Ugyanis én nem porból csinálom.El?sz?r apróra vágok egy nagy fej hagymát,olajon kissé megpirítom,majd hozzáteszek egy kiskanál pirospaprikát,egy pohár vizet (1dl),üveges ketchupot (fél üveg kb.)vagy paradicsompürét,ezt ízesítem kis cukorral,sóval,borsal,majorannával,oregánóval,olasz-f?szerkeverékkel.Végül egy kanál lisztet elkeverek kevéske vízzel és azt is hozzáöntöm,felforralom és kész.Azért kell a kanál liszt,mert akkor a szósz jobban tapad a tésztára.Ha túl s?r?nek találod,akkor rakhatsz hozzá kis vizet.A lényeg hogy kostólgatni kell 😀 ,nem baj ha intenzívebb az íze,mert a tésztával keverve már nem lesz az.
  4. Sós túrókrém: Negyed kg túrót,1 töml?s-sajtot,1 kis pohár tejfölt,1 ek. margarint,kiskanál mustárral és vegetával kikeverünk,hozzá teszünk apróra vágott paprikát (pritamint meg TV paprikát),retket,hagymát.Kenyérre kenve nagyon finom!
  5. Káposzta-saláta: 1 db fejeskáposztát vékony csíkokra vágunk,és úgy tegyük egy tálba, hogy rétegenként cukrozzuk és sózzuk meg!Hagyjuk állni,amig levet enged.Majd öntsünk rá ecetet és chiliszószt ízlés szerint,keverjük jól össze.Fél napra tegyük h?t?be,hogy jól összeérjen és kész!
  6. F?szeres csirkeszárnyak:Egy tálba tegyünk egy kanál szójaszószt,mustárt,mézet majd 3-4 gerezd zúzott fokhagymát,ízlés szerint ketchupot,chiliszószt,olajat,sót,cayun f?szerkeveréket (ázsia-boltokba lehet kapni),jól kutyuljuk össze és ebbe tegyük bele az el?készített szárnyakat (vagy ami szimpatikus 😀 ) és borítsuk tepsibe,fóliázzuk le és tegyük süt?be!Amikor megpuhult a husika,akkor süssük pirosra!Isteni finom a káposzta-salival!
  7. Feketeerd? torta: tészta: 0,5 kg finomliszt,0,5 kg cukor,0,5 dl kakaó (nem cukrozott!),2 tk. (teáskanál) süt?por ,1tk. szódabikarbóna,3 tojás sárgája (a fehérjét külön edényben kemény habbá kell verni!),2,5 dl tej,1dl olaj,1 cs. vaniliás cukor. A habbá vert tojásfehérjét a legvégén kell beletenni,amikor az összes többi hozzávalót már egy tálba kikevertük,és hogy ne törjük össze a tojáshabot,csak fakanállal szabad átkeverni!Ebb?l a masszából 3db lapot kell külön-külön megsütni kapcsos tortaformában,amit margarinnal kikenünk majd réteslisztel meghintink.Azért kell külön sütni a lapot,mert a tészta “nehéz” és a közepe nem sülne át! Krém: 3dl tejszínt felverünk,majd öntünk hozzá 3dl tejet és 3 csomag tejszín íz? habport,ízlés szerint cukrot és legalább 5 percig robotgéppel nagy fokozaton keverjük! Tegyük h?t?be legalább 1,5 órára! Ha a lapok megsültek és teljesen kihültek,akkor elkezdhetjük összeállítani a tortát.Én úgy szoktam,hogy az els? lapot visszateszem az összekapcsolt torta formába és teszek rá a krémb?l egy jó adagot,majd a tetejét kirakom magozott meggyel (kb. 2 üveg meggy belemegy 😆 az egész tortába),ráteszek még egy lapot ,majd ismét krémet és meggyet,aztán a 3. lapot.A 3. lap tetejére szépen rásimítok egy kis krémet,és hagyok az oldalára is egy kicsi adagot,de még nem veszem le a kapcsos részt róla,hanem h?t?be teszem 2-3 órára,nehogy elfolyon a krém!Amikor megdermedt a tejszín,akkor leveszem a forma oldalát és a torta oldalát is bevonom a maradék krémmel.A tetejét bármivel lehet díszíteni,én csokiforgáccsal szoktam és meggyel.Itt a végeredmény! feketeerd?-torta
  8. Sajtleves : 1 ek. (ev?kanál) margarinból és lisztb?l rántást készítünk,majd felöntjük 0,5 l tejjel és 0,5l vízzel,beledobunk 2 db leveskockát,ízlés szerint borsot,szerecsndiót,sót,vegetát,pici fokhagymát és 15dkg sajtot.Forrástól számított 5-10 percig f?zzük.Piritott kenyérkockával tálaljuk.
  9. Mártogatós: Rántott zöldségekhez (cukkini,karfiol,patisszon,brokkoli,stb.) kiváló! 0,5dl majonézt kikeverünk 1 kispohár tejfölel,1 kk. (kiskanál)mustárral és pirospaprikával,sok fokhagymával,és ízlés szerinti borssal,sóval és cukorral.
  10. Salsa-szósz:(ez is mártogatós,tortilla-hoz nagyon jó) 1 fej hagymát darálóban vagy turmixgépben összeaprítunk,hozzáadunk paradicsompürét,vagy friss paradicsomot héjja nélkül,pici cukor,só,chiliszósz,örölt bors.Kész 😆
  11. Sajtmártás:1 bögre tejet lábosban felmelegítek,hozzáadok cheedar-sajtot,trapistát,meg amilyen sajt jólesik,kis só,szerecsendió,folyamatos kevergetés közben felolvasztom a sajtot,és kész.Ez is nagyon jó tortilla-hoz,de csak melegen tálalható,mert ha kihült csak szeletelni lehet 🙂 !
  12. Görög-pulyka,sültkrumplival: 6 szem friss paradicsomot,felkockázzuk és kevés olivaolajon 1 fej hagymát megfuttatunk,hozzátesszük a parit és szétfözzük,kis cukrot szórunk rá,oregánóval,bazsalikommal,borssal f?szerezzük.Feta-sajtot felkockázunk és a szószhoz öntjük,1 kis üveg olivabogyót (én félbe szoktam vágni a bogyókat)szintén hozzáöntünk,és 4 ev?kanálnyi olivabogyó lét is (ez nagyon sós,ezért nem szoktam külön megsózni),majd felretesszük.Egy serpeny?be pulykamell szeleteket teszünk olivaolajra,és megsütjük,ha kész beletesszük a szószba és összeforraljuk.Sült krumplival tálaljuk.
  13. Pizza-tészta: 3 dkg éleszt?,1 tojás,2ek. olaj,0.5kg liszt (rétes+finom vegyesen) 2kk. só,3-3.5dl langyos víz.Jól kidagasztjuk,majd kelesztés nélkül kinyújtjuk (amilyen vastag tésztát szeretnénk,de vigyázzunk mert sütésnél duplájára n?,tepsibe vagy pizzasüt?be tesszük!Lehet tejfölös-fokhagymás-alapot vagy sajtkrém-alapot esetleg a szokásos paradicsomos-alapot rákenni,aztán megpakoljuk mindenféle finomsággal 😀 !
  14. Hollandi-mártás: 12 dkg vajat felolvasztunk egy edényben,hozzáteszünk 1dl tejszint,sót borsot ízlés szerint,kis citromlevet,és lassú t?zön 2 tojás sárgáját folyamatos kevergetés közben.Amint felforr,bes?r?södik kész is van.
  15. Vagdalthús: 1 kg darálthús (sertés vagy pulyka),apróra vágott hagyma,petrezselyem,2 ek. olaj,2dl zsemlemorzsa,1.5dl víz,1dl tejszín vagy tejföl,2 tojás,só,bors,fokhagyma,pirospaprika,majoranna ízlés szerint.Összegyúrjuk,majd “hamburger-hús” nagyságú,vastagságú pogácsákat készítünk bel?le.Tepsiben vagy teflonba kevés olajon megsütjük.
  16. Kínai tészta: ha van wok,akkor abban célszer? csinálni.A wokba kukorica olajat (vagy ami van) teszünk,felhevítjük,és beledobjuk a darált húst (vagy amilyen jólesik,kb.30-40dkg),ha már majdnem jó a hús,hozzátesszük a reszelt sárgarépát (1-2db) ,aztán a reszelt vagy csíkozott káposztát (fél fejeskáposzta).Sózzuk,borsozzuk,rakhatunk rá kínai vagy wok f?szerkeveréket ,szójaszószt izlés szerint.Rakhatunk hozzá zöldborsót,kukoricát (konzervet vagy elötte f?zzük meg).Tálalhatjuk spagettivel,de már a hipermarketekben kaphatóak rizstészták illetve egyéb kínai tészták.Az utóbbit a zöldségekkel együtt szoktam megf?zni.Isteni ize lesz.
  17. Gyümölcsjoghurt diétásan: 1 nagy doboz natur joghurt,bármilyen gyümölcs vegyesen,én az epret,málnát,áfonyát,szedret,barackot összeturmixolom,ez adja meg az alapját,de nem muszály mindent beletenni amit felsoroltam,csak ezeket ajánlatos turmixolva beletenni.Azután lehet belerakni körtét,banánt,meggyet,almát,szilvát bármilyen gyümit feldarabolva.1 ev?kanál méz és natúr zabpehely is mehet bele,kiválló reggeli lesz bel?le.
  18. Szezámmagos-mézes-csíp?s csirke: újjnyi csíkokra vágjuk a csirkemellet (hogy mennyit,azt mindenki maga döntse el) ,lesózzuk,borsozzuk,ráöntünk egy kis szója-szószt ,h?t?be félre tesszük.Egy nagyobb tálba, a hús mennyiségéhez mérten (én két csirkemellhez) teszünk egy bögre finomlisztet,egy bögre étkezési keményít?t,sót ízlés szerint,egy teáskanál süt?port,két ev?kanál (ek.) olajat,egy ek. szójaszósz,egy ek.worchestershire szósz,chili vagy chiliszósz (ízlés szerint),1 db tajás (ez elhagyható)  és annyi víz hogy a nokedlit?l kicsit lágyabb masszát kapjunk.Belekeverjük a csíkokra vágott csirkemelleket és forró,b? olajban kisütjük,nagyon gyorsan megs?l! Mialatt az olaj melegszik teflon serpeny?ben megpirítjuk a szezámmagot (olaj nélkül) ,majd rácsúrgatunk 2-3 ev?kanál mézet,ebbe a masszába dobáljuk az olajból kiszedett bundás csirkéket.
    Isteni finom és a pirított tészta vagy a rízs illik leginkább hozzá, és persze a káposzta-saláta.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?